Artikel afbeelding

Hoe meet je de spanning en de stroom?

In een stroomkring kan je de spanning en de stroom meten. Dit doe je met een spanningsmeter en een stroom meter (voltmeter en ampèremeter). In een serieschakeling is de stroomsterkte op elk punt hetzelfde. Als je dan de stroom wilt meten moet je dus de stroommeter in serie zetten. In een simpele serieschakeling met een lampje kun je de stroommeter dus voor het lampje plaatsen, maar ook na het lampje omdat in een serieschakeling de stroomsterkte overal hetzelfde is.

Als je wilt weten hoeveel spanning er op dat lampje staat. Moet je de spanningsmeter parallel zetten aan het lampje. Dit doe je door de spanningsmeter voor het lampje in te voegen, en hem na het lampje weer terug laat komen in de stroomkring.

Een stroommeter heeft geen weerstand, 0 ohm dus. Hierdoor kan de stroom hier erg makkelijk door en kan de stroomsterkte gemeten worden zonder dat dit invloed heeft. Een spanningsmeter daarentegen heeft een enorm hoge weerstand waardoor hier de stroom niet doorheen gaat.

Alle stroom die dus gemeten word MOET door het lampje aangezien hij hier de minste weerstand heeft. En omdat de spanningsmeter parallel staat gaat hier dus geen stroom doorheen.

Op November 2, 2018